Er diktering på iPhone privat? Hva Apple gjør med stemmen din

· 6 min lesing

Å trykke på mikrofontasten er den raskeste måten å få ord inn i en iPhone på. Men hvis du dikterer klientnotater, pasientopplysninger eller annet konfidensielt, er det verdt å vite hvor lyden havner. Noen ganger forlater den aldri telefonen, og noen ganger sendes den til Apple. Slik ser du forskjellen, og disse innstillingene bør du sjekke.

På iPhonen din eller på Apples servere

Apples personvernside for Siri og diktering beskriver to tilfeller. Når iPhonen din selv kan gjenkjenne talen din, blir lyden og transkripsjonen på enheten. Når den ikke kan det, sendes det du dikterer, til Apples servere for å transkriberes. Hva som skjer, avhenger av blant annet språket ditt og iPhone-modellen din.

Ifølge Apple viser iPhonen i tastaturinnstillingene når diktering behandles på enheten. Sjekk det ved å åpne Innstillinger → Generelt → Tastatur og lese informasjonen ved bryteren Slå på diktering.

Det finnes også en enkel test: Slå på flymodus, åpne Notater og dikter en setning. Hvis teksten dukker opp, har iPhonen transkribert den uten internettforbindelse, så lyden har ikke forlatt telefonen.

Hva som skjer når diktering sendes til Apple

Ifølge Apples personvernside:

Det er en mer forsiktig tilnærming enn hos mange skybaserte transkripsjonstjenester. Men det betyr at du stoler på en policy og en innstilling, ikke på at lyden aldri forlater telefonen.

Innstillingen du bør sjekke: Forbedre Siri og diktering

«Forbedre Siri og diktering» er valgfritt. Når det er på, kan Apple lagre og gjennomgå et utvalg av lydopptakene og transkripsjonene dine for å forbedre tjenestene sine. Gå på iPhone til Innstillinger → Personvern og sikkerhet → Analyse og forbedringer, og sjekk at Forbedre Siri og diktering er slått av. På noen nyere iPhoner heter det «Forbedre Siri og Apple Intelligence».

Fram til 2019 var dette ikke noe du valgte selv. I august 2019 kunngjorde Apple at selskapet ikke lenger ville beholde lydopptak av interaksjoner med Siri som standard, at gjennomgang av lyd skulle kreve at brukeren valgte det, og at bare Apples egne ansatte skulle lytte til prøvene.

Utilsiktede Siri-opptak

Diktering og Siri er separate funksjoner, men de deler de samme innstillingene og den samme personvernerklæringen. I et amerikansk gruppesøksmål, Lopez v. Apple, hevdet brukere at Siri tok opp private samtaler etter å ha blitt aktivert ved et uhell. Apple avviste å ha gjort noe galt, men gikk med på å betale 95 millioner dollar i forlik, ifølge omtale i januar 2025. Hvis du ikke bruker stemmeaktivering, kan du slå av lytting etter «Siri» eller «Hei Siri» i Siri-innstillingene, slik at Siri bare starter når du trykker på sideknappen.

Hvor den dikterte teksten havner

Selv når transkripsjonen skjer på iPhonen, havner teksten i appen du skrev i. Dikterer du et klientnotat i Notater, synkroniseres det til iCloud som ethvert annet notat. Apples oversikt over datasikkerhet i iCloud oppgir at Notater krypteres på Apples servere med nøkler som Apple har, med mindre du slår på Avansert databeskyttelse. Et notat i kontoen «På min iPhone» holdes helt utenfor iCloud. For konfidensielt arbeid betyr det like mye hvor teksten lagres, som hvor den ble transkribert.

Hva det betyr for konfidensielt arbeid

Rask sjekkliste

  1. Les hva Innstillinger → Generelt → Tastatur sier om hvor diktering behandles.
  2. Prøv å diktere i flymodus.
  3. Slå av «Forbedre Siri og diktering».
  4. Slett historikken din: Trykk på «Siri- og dikteringshistorikk» i Siri-innstillingene («Apple Intelligence og Siri» på nyere iPhoner).
  5. Oppbevar konfidensielle notater et sted som ikke synkroniseres, eller som er ende-til-ende-kryptert.

For en helt privat arbeidsflyt, se slik transkriberer du talenotater på iPhone uten skyen.

Kilder